Bostadsmarknaden

Faktafinans

När det kommer till bostadsmarknaden i Sverige så hamnar den vanligtvis i centrum när det kommer till samhällsdebatter, politiska diskussioner och ekonomiska analyser. Med en kraftigt ökande befolkning och en urbaniserings trend som nu visar tecken på att avta, så står Sverige framför utmaningar när det kommer till tillgången på bostäder och den ekonomiska stabiliteten

I denna artikel så kommer vi att ge dig en överblick över hur den svenska bostadsmarknaden ser ut, både dess nuvarande läge samt historiska utveckling.

Historisk Utveckling

För att du ska kunna förstå dig på den nuvarande bostadsmarknaden så är det otroligt viktigt att man först kollar på dess historiska utveckling. Den tiden efter kriget så upplevde Sverige en väldigt kraftig urbanisering. Det var under 50 och 60-talet som efterfrågan på bostäder ökade. Detta skapade en omfattande bostadsbyggnadsprogram som kallades ”Miljonprogrammet”. Mellan åren 1965 och 1974 så skapades det över 1 miljon nya bostäder i Sverige. Detta ledde till att betydligt högre expansion av bostadsbeståndet.

Hela miljonprogrammet var aktion på den aktuella bostadsbristen som existerade och syftet var att ge svenskar tillgång till mer moderna bostäder. Programmet var väldigt framgångsrikt i att öka på antalet bostäder men samtidigt blev programmet kritiserat för att det skapade en massa monotona bostadsområden.

Sedan under 1980 talet så blev det en avreglering av bostadsmarknaden, vilket lede till att det blev en övergång ifrån hyresrätter till bostadsrätter. Detta påverkade alla bostadspriser och tillgängligheten.

Nuvarande Tillstånd

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.