Fakta Finans

Växlingskurs

Faktafinans
växlingskurs

Växlingskurs, växelkurs eller valutakurs som det även heter är helt enkelt en valuta som man växlar emot en annan valuta. Det som är kostnaden på växlingskursen är alltid bestämt utav valutamarknaden. Där alla valutor köps och säljs.

Växelkurs är alltid styrd utav de olika ekonomiska faktorerna och har verkligen en stor betydelse för den internationella handeln på marknaden.

Dessa valutakurser blir påverkade utav ett flertals faktorer och fluktuerar regelbundet ifrån dag till dag, och i vissa fall ifrån minut till minut.

Fast och flytande växlingskurs

Det finns idag två olika typer av växlingskurser. Dessa är flytande och fasta.

Fasta växlingskurser

Detta betyder att värdet på valutan alltid kommer att vara kopplat till värdet på en annan valuta, eller ett värde baserat produkt såsom guld eller silver.

Flytande växlingskurser

Detta innebär att själva värdet på en valuta konstant förändras och blir bestämt baserat på de olika marknadskrafterna när det kommer till utbud och efterfrågan.

Så här fungerar växelkurser

När det kommer till valutakurser så är de i grund och botten marknadsbaserade, vilket innebär att de bestäms utav efterfrågan och tillgången på valutamarknaden. Ett exempel är att om en valuta ökar i värde, det vill säga att intresset ökat att köpa produkter, varor och tjänster i det landet, så kommer priset på själva valutan att stiga. Om det skulle vara motsatsen att efterfrågan istället sjunker, så kommer själva växelkursen att sjunka.

Det finns ett antal olika faktorer som alltid kommer att påverka växelkursen mellan två olika valutor. Vi går genom några av dessa här nedan:

Den ekonomiska prestandan: Om det går bra för ett visst lands ekonomi, så kommer även efterfrågan på dens valuta att öka. Detta innebär att växlingskursen i landet även ökar. Om det är så att ekonomin inte får bra, så kommer efterfrågan på valuta att minska, därmed faller även växelkursen.

Räntor och inflationer: Man brukar generellt sätt säga att om ett land har en låg inflation och högre räntor jämfört med andra länder, så kommer även landets valuta att vara betydligt mer attraktivare och växelkursen kommer då att öka. Detta handlar om att en lägre inflation upprätthåller själva köpkraften i en valuta, samtidigt som höga räntor ger en betydligt bättre avkastning på olika investeringar i valutan.

Den ekonomiska politiken och den politiska stabiliteten: De länder som har en stark ekonomisk politik och en stabil politik, brukar oftast vara mer attraktivare för investerare. Detta brukar även öka själva efterfrågan på valutan och öka på dess växelkurs.

Balansen i handeln: Om ett land har mer export än import, så kommer själva efterfrågan på dess valuta att öka, detta då utländska köpare kommer att behöva mer av den valutan, för att kunna betala för sina exporter. Detta brukar resultera i en betydligt högre växelkurs. Om ett land skulle exportera mer än vad det faktiskt exporterar, så kommer dess växelkurs istället att falla.

Att tänka på för dig som driver en verksamhet

För dig som driver ett bolag, speciellt ett offshorebolag som är aktivt internationellt, så kan växlingskursen vara extra viktigt för just dig. Detta då de olika fluktuationerna i själva växelkursen kommer att ha en stor påverkan på ett bolagsvinst marginaler. Detta gäller speciellt om du väljer att importera eller exportera tjänster eller varor.

Med en stark valuta så blir det billigare att importera produkter och varor, men dyrare att för utländska köpare att införskaffa dina varor. Samma sak gäller tvärtom, om valuta är svag så kommer dina varor och tjänster vara billigare för utländska köpare. Dock så ökas kostnaden för import.