
Onoterade aktier betyder att ett bolag inte är börsnoterat. Just därför så går det till på ett annat sätt när du väljer att handla med onoterade aktier, jämfört med noterade aktier. I denna artikeln så kommer vi gå genom vad onoterade aktier handlar om, vad du ska tänka på innan du investerare i onoterade bolag, samt så presenterar vi en lista på onoterade bolag som vi rekommenderar dig som vill investera i nyskapande verksamheter.
Vad är onoterade aktier?
När man talar om en onoterad aktier, så är detta en aktier som inte kan handlas på en reglerad börs. Just därför så är det inte möjligt att sälja eller köpa dessa onoterade aktier på en handelsplats, som Stockholmsbörsen till exempel.
Hur handlar man med onoterade aktier?
Då onoterade aktier inte kan handlas på en traditionell börs, så kan du själv inte handla med dessa som i andra noterade bolag. Du kan dock välja att förvara onterade aktier hos en så kallad värdepapperstjänst depå, men inte på ett investeringssparkonto även kallat ISK konto eller inom en kapitalförsäkring.
Om du verkligen vill handla med onoterade aktier så kan du alltid välja att göra detta helt manuellt. Du söker själv då upp säljare och köpare för dessa aktier. Du kan även välja att vända dig till ett värdepappersinstitut som erbjuder dig denna typ av handel.
Varför investera i onoterade aktier?
Man brukar generellt säga att onoterade aktier har ett mer stabilt värde över en tid. Detta beror på att handel med onoterade aktier oftast brukar ske mindre frekvent och därmed inte är lika påverkade av marknadsrörelser eller nyheter.
En av de absolut största fördelar med investeringar i onoterade aktier är att du kan köpa din in tidigt, och oftast är detta långt före ett bolag blir noterad på börsen. Detta betyder att du har möjligheten att vara med på ett bolags tillväxtresa tidigt, till en betydligt mindre värdering. Du har alltså större investeringsmöjligheter som oftast inte är öppna för den breda marknaden, vilket i sin tur kommer att ge dig en större avkastning.
När du investerar i onoterade aktier så är detta ett ebtydligt bättre sätt för dig att bredda din aktieportfölj. Genom att du väljer att komplettera alla dina investeringar i börsnoterade aktier och fonder, med ett onoterat innehav, så kommer du att skapa en betydligt mer diversifierad exponering. Denna typen av investeringar är betydligt vanligare bland företag och investerare som har ett större kapital och vill ha större avkastning.
Skillnaden mellan noterade och onoterade aktier?
När vi talar om noterade aktier så är detta aktier som kan handlas på en så kallad reglerad handelsplats, och just därför så är noterade aktier betydligt enklare att handla med än onoterade. När det kommer till noterade aktier i noterade bolag, så har dessa gått genom en större granskningsprocess för att kunna bli noterade på en börs.
Sämre prisuppdatering och lägre omsättning
Då det inte finns någon riktigt centraliserad handelsplats för just onoterade bolag och onoterade aktier, så kan det vara både svårt att sälja dem och köpa dem. Om det skulle vara så att onoterade aktier säljs via ett så kallat värdepappersinstitut, så kommer sälj och köp priserna att bli uppdaterade manuellt, och oftast är detta oregelbundet. Detta gör det betydligt svårare för investerare att följa prisutvecklingen, om man jämför med noterade aktier.
Det kan till och med vara så ibland att vissa dagar så saknas det helt och hållet en omsättning, vilket för det svårare för dig att sälja dina aktier.
Fördelarna och nackdelarna med onoterade aktier
Exakt som med alla typer av investeringar så finns det alltid fördelar och nackdelar, med att handla onoterade aktier. Det finns självklart även risker som du alltid ska vara medveten om innan du investerar.
Fördelarna med onoterade aktier
- Du har möjligheten att investera i företag i ett tidigare skede, detta innan det bolaget blir noterat på börsen och får mer uppmärksamhet.
- Du kan påverka ett bolag som inte är noterat på börsen ännu, btydligt mer.
- Många onoterade bolag erbjuder rabatter för aktieägare, dock kan det även gälla för noterade företag.
Nackdelarna och riskerna med onoterade aktier
- Det kan vara svårt att handla med onoterade aktier. Dels för att det saknas en marknadsplats för dem samt att omsättningen på dem är lägre än noterade aktier, vilket gör det betydligt svårare.
- Onoterade bolag är oftast mindre och har inte gått genom samma granskningsprocess som de börsnoterade bolagen.
Historisk avkastning är ingen garanti
Du ska alltid tänka på att en viss akties historiska avkastning aldrig är en garanti, för att den ska ge en samma avkastning som den tidigare har haft. När du investerar i aktier och värdepapper så innebär detta alltid en risk, då dina pengar som du investerar kommer att öka och minska i värde. Det är helt enkelt inte en garanti att du kommer få dina pengar tillbaka.
Onoterade aktier är säkra att handla med
Skatteregler för onoterade aktier
Skatteregler för privatpersoner
Skatteregler för bolag
För bolag så är vinster och utdelningar skattefritt så länge kapitalet stannar kvar i företaget. Just därför så brukar det inte finnas något behov att ha sina aktier inom en kapitalförsäkring.
Istället är det så att bolaget betalar en bolagsskatt på den fulla totala vinsten i företaget, detta inkluderar alla eventuella avkastningar från aktieinnehavet. När vinsterna sedan kommer att tas ut ur bolaget, som utdelning eller lön, så kommer det att beskattas utifrån vanliga skatteregler för den bolagsformen.
Hur förvarar man onoterade aktier?
Hur fungerar det att sälja onoterade aktier?
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.