Fakta Finans

Elabonnemang

Faktafinans
Elabonnemang

Allt fler elbolag kommer med erbjudanden och kampanjer för att locka in flera nya klienter. Du ska dock alltid tänka på att först alltid kolla upp priset på erbjudandet, när kampanjtiden löper ut.

Här hos Fakta Finans så kommer du alltid kunna hitta el abonnemang priser utan kampanjer. Du ska alltid tänka på andra villkor förutom priserna, ett exempel är att du kollar på bindningstiden samt uppsägningstiden. Kolla alltid genom de olika avtalsvillkoren noggrant, innan du väljer att teckna ett avtal.

Om det är så att du själv inte vill signera ett elavtal, så kommer ditt elbolag att skicka dig till en elhandlare, som kommer att ge dig ett så kallat anvisat elavtal. Ett så kallat anvisat elavtal blir oftast dyrare dock.

Vad är skillnaden på elhandel och elnät?

elabonnemangIbland så undrar många varför de mottar två st elfakturor. Detta beror på att en är för elnätet och den andra är för elhandel. Du måste helt enkelt betala både för elen i sig själv samt att du får den ”transporterad” till dig via elnätet.

Det är just elhandelsbolag som har ansvaret för att sälja el till dig, och för att kunna se till att de pengar som du betalar går just till den produktionskälla som du har valt, ex vatten, sol eller vindkraft. Det är alltid du som väljer vilket elhandelsbolag du köper din el ifrån.

Det är elbolagens ansvar att alltid hantera både underhåll och drift utav elledningar, så att transporten av el funkar så bra som möjligt, samt utan minimal med avbrott. Dock måste du alltid köpa själva transporten av elen ifrån ett elbolag som hanterar elnätet där din fastighet är.

Om du redan har ett elavtal men vill byta elbolag

Det första som du ska börja med är att du går genom villkoren i ditt aktuella elavtal. Detta kan till exempel vara hur lång din bindningstid är, eller hur lång uppsägningstid du har. Det kan oftast vara dyrt att bryta ett avtal i förti. Du kan alltid välja att teckna ett avtal som börjar vid ett senare tillfälle. Ett bra exempel är att du gör detta när ditt aktuella avtal löper ut.

Du ska dock alltid ha i åtanke att merparten av elavtal kommer att ha en uppsägningstid på 1 – 4 veckor. Denna uppsägningstid är den tiden som behöver vara kvar på ditt elavtal innan du gör din uppsägning. Som du säkert känner till så är bindningstid, den tiden som du har bundit dig för att betala för en viss tjänst. I detta fall för din el. Det finns så klart även elavtal som inte har någon bindningstid, dock brukar detta ligga på 6-4 år i vissa fall.

Om du inte vet vilket elabonnemang det är som du har, så kan du alltid kontakta din elleverantör, eller elbolag som det även kallas. Du kan även hitta all denna information gällande ditt avtal på deras hemsida. Merparten av elbolagen idag har även en kundportal, där du kan logga in, och kunna se all den information som handlar om ditt elavtal. Du kommer även kunna se hur mycket el det är som du använder.

Så här går det till att byta elabonnemang

Det första som du ska börja med är att jämföra dina elabonnemang, så att du kan se vilka elbolag som har det absolut bästa avtalet. Detta kan du alltid göra här hos Fakta Finans. Efter att du har bestämt dig för ett elabonnemang som du vill använda, så klickar du dig helt enkelt vidare via vår jämförelsetabell, som då tar dig till elbolagets hemsida, där du väljer ditt elavtal. Det är sedan ditt nya elbolags ansvar att meddela ditt nuvarande elbolag om att du har valt att byta.

Olika typer av elabonnemang

När du väljer att teckna ett elabonnemang så finns det ett antal olika varianter av elavtal som du kan välja att teckna upp. Det absolut vanligaste elabonnemanget är helt klart ett med rörligt pris. När du har ett rörligt elabonnemang så kommer din månadskostnad att skilja sig, från månad till månad, helt baserat på marknadenspris.

Om det är så att du istället väljer ett fast elabonnemang, eller vad man även kallar ett fast elavtal, så kommer ditt elpris att vara bundet under hela din abonnemangsperiod. Om du istället har ett elabonnemang med timpris så kommer din kostnad att skifta från timma till timma.

Elabonnemang med rörligt pris

Elabonnemang som har ett rörligt pris brukar oftast bli mer lönsamt i det långa loppet, och behöver inte heller ha någon bindningstid. Om det är ett rörligt elavtal som du har, så är det alltid dagens aktuella börspris som du kommer att betala, och du följer även då säsongens prisvariationer, såväl nedgångar som uppgångar.

Sedan är det även betydligt billigare med el på sommaren än på vintern. Så det är alltid viktigt att du är medveten om att ditt vinterpris alltid är högre än ditt sommarpris. Detta är något som många i Sverige känner till, enligt statistiken under December 2024, så valde större delen av svenskarna att ha ett rörligt elabonnemang under vintertiden.

En annan stor fördel med att ha ett rörligt elabonnemang, är att du som klient kommer att slippa en bindningstid, och vanligtvis så är din uppsägningstid låg. Detta innebär att du alltid har möjligheten att kolla hos andra leverantörer, för bättre alternativ.

Elabonnemang med fast pris

När det kommer till ett fast elabonnemang så innebär detta helt enkelt att du betalar ett fast pris för din el, under hela ditt elavtal. Detta oavsett hur mycket elpriset kommer att variera. Detta ger dig en betydligt högre nivå av ekonomisk trygghet och gör det enklare för dig att budgetera hemma utan några överraskningar. Det är speciellt en stor fördel för dig om ditt hem ligger inom SE3 och SE4, då dessa elpriser brukar variera betydligt mer. Ett fast elabonnemang är även en stor fördel för den som vill ha det enkelt och bekvämt med sitt elpris.

Timprisabonnemang

Elabonnemang som har ett timpris erbjuder dig ett mer dynamiskt sätt att hantera dina elkostnader på. Detta genom att din elkostnad kommer att variera timme för timme.  Detta kan verkligen vara en stor fördel för dig som vill ha kontroll över priset på din el. Här kan du anpassa ditt elbruk baserat på olika timmar på dygnet, så att du använder mer el när det är som billigast på dagen. Du kan även välja att ladda din elbil under vissa timmar på dygnet, då det är betydligt mycket billigare.

Bostadstyp och elabonnemang

Det elabonnemang som du bör välja kommer att skilja sig beroende på din bostadstyp. För de personer som bor i lägenheter brukar vanligtvis har betydligt lägre energiförbrukningen, än de som bor i villa i Sverige. De som bor i en villa brukar ha en betydligt högre energikostnad, då de har betydligt större utrymme än lägenhetsägare.

Elabonnemang lägenhet

För lägenhetsboende är det viktigt att hitta ett bra elabonnemang som har en låg och fast månadskostnad. Detta efter som lägenheter vanligtvis har betydligt lägre energiförbrukning. Det är även viktigt att du överväger alla eventuella erbjudanden som inkluderar både lägre kostnader och avgifter under vissa perioder.

Det finns elbolag som erbjuder elabonnemang som är helt skräddarsydda för lägenheter som både har en balans på låga och höga kostnader under vissa perioder. Det finns även de elbolag som erbjuder dig abonnemang som är helt skräddarsytt för lägenheter. Dessa elabonnemang ger dig en bra balans och en större besparing över en viss period.

Elabonnemang villa

Att ha ett rörligt elabonnemang kommer vara betydligt mer ekonomisk för villaägare, speciellt under perioder då de vet med sig att de kommer att ha en hög förbrukning som under vinter perioden. Det är även här viktigt att du alltid jämför de olika elbolagens olika kampanjer för att kunna hitta ett som är optimalast för just dig. 

Att tänka på vid byte eller flytt av elabonnemang

När du verkligen behöver ändra på ditt elabonnemang, oavsett om du ska flytta, byta eller avsluta ditt elavtal, så är det viktigt att du överväger ett antal saker. Elmarknaden kan vara svår att förstå sig på, när det kommer till de olika skiftande priserna och olika typer av elavtal.

Det är helt avgörande att du är välunderrättad så att du kan göra val som är både gynnsamt för dig själv och din ekonomi. Vi kommer här nedan gå genom de olika processerna för dig som vill byta elabonnemang, flytta eller avsluta det. Vårt mål här är att göra varje steg så förmånligt och enkelt för dig.

Byta elavtal

Att välja att byta ditt elabonnemang kan vara en bra metod för dig att få betydligt bättre elpriser och villkor. Det första som du kan börja med är att göra en jämförelse mellan alla de olika elbolagens kampanjer och erbjudanden. Du ska kolla både på deras rörliga och fasta priser, kolla sedan över det elbolag som har en prisstruktur som kommer att passa dig bäst. Det är även viktigt att du läser genom alla avtalen noggrant, så att du kan förstå dig på de olika uppsägningsvillkoren och bindningstiderna.

Det går oftast väldigt enkelt till för dig att göra ditt elbyte, utan någon extra kostnad. Du ska dock alltid tänka på att det tillkommer en flyttavgift hos många elbolag om du byter innan ditt avtal har löpt ut.

Säga upp elavtal

Att canclera ditt elabonnemang kan absolut bli aktuellt om du har exempelvis har planer på att jobba utomlands eller en fastighet ska rivas ner så att säga. Då behöver du kontakta ditt elbolag för att få information om dina uppsägningsvillkor.

Det är även viktigt att du följer dessa perioder så att du kan undvika onödiga kostnader och avgifter. Du kan säga upp ditt elabonnemang skriftligt och sedan invänta en bekräftelse att detta är avslutat.

Flytta ditt elavtal

När du har planer på att flytta så ska du alltid kolla över ditt nuvarande elabonnemang, så att du kan eventuellt flytta över detta till din nya adress. Detta innebär helt enkelt att du kontaktar ditt elbolag, och meddelar dem om att du ska flytta. Du uppger ditt flyttdatum och både din nya och gamla adress. Även din nätägare kommer att behövas meddelas.

Det är även viktigt att du är ute i god tid, så att du undviker att du inte har el på din nya adress. I många fall så kan det vara en bra ide att du kollar upp olika elavtal i samband med din flytt, speciellt om du ska flytta till ett nytt län i Sverige där andra elbolag kan erbjuda dig bättre priser.

Hitta elabonnemang med hög kundnöjdhet

Allt fler personer fokuserar på själva priset när de ska välja ett bra el abonnemang. Dock är det även viktigt att man kollar på saker som kundtjänst och kund hantering, när man väljer sitt elbolag. När du vid exempelvis en flytt ska teckna ett nytt elavtal, så är det viktigt att du har tillgång till en bra support och hjälp. Detta gäller speciellt för de klienter som inte är vana vid att använda internet, som pensionärer. Här kan det vara viktigt att ditt valda elbolag har en telefonsupport.

När du ska välja ett elbolag så är det viktigt att du väljer ett som redan har fått bra recensioner och omdömen. Här kan du kolla på sidor som Trustpilot och Svenskt Kvalitets Index. Med hjälp av recensioner och betyg på dessa sidor, så kan du se hur andra klienter har känt. Trustpilot är exempelvis en sida som en sajt som samlat recensioner och omdömen ifrån olika industrier och branscher. Dessa recensioner brukar även användas av själv bolagen för att marknadsföra sig själva online.